Torsgatan söderut från Sankt Eriksplan med Vasaparken till vänster, ungefär 1902-1920.

Torsgatan söderut från Sankt Eriksplan med Vasaparken till vänster, ungefär 1902-1920.

Foto: Lars Larsson/Larssons Ateljé/Stockholms stadsmuseum

Områdets historia

Afa Fastigheter är stolta över att bidra till att detta historiska område nu får komma till sin rätt som en attraktiv del av Vasastan. Nya Torsgränd blir ett efterlängtat bostadskvarter.

Efter första världskriget började Stockholm sin övergång från industristad till attraktiv plats för tjänstenäringar. Industrier som låg strategiskt längs stadens vattendrag ersattes av främst bostadskvarter.

Industriverksamheterna vid Torsgatan, som tidigare gick under namnet Rörstrandsvägen, fortsatte dock. Stockholms mejerinäring som etablerades i området på 1880-talet levde vidare ända in på 1980-talet.

Stockholm Stads vattenledningsverk och Gasverket uppfördes 1903–1906 vid Torsgatan efter Ferdinand Bobergs ritningar. Först 2016 flyttade Stockholm Vatten från Bobergs ikoniska byggnad. Sedan dess har byggnaden omvandlats från sluten industri till kontor och verksamheter som är öppna för allmänheten. 

Det nya kvarteret blir en attraktiv del av Vasastan

Det nya kvarteret blir nu en mer naturlig granne till övrig bebyggelse längs Torsgatan. Den naturliga koppling som en gång i tiden fanns mellan dagens Rörstrandsgatan/S:t Eriksplan och Norra Bantorget kommer nu att återskapas. Södra delen av Torsgatan har till skillnad från större delen av Stockholms innerstad fram tills nyligen dominerats av industribyggnader.

Med Nya Torsgränd får Torsgatan till slut ett efterlängtat bostadskvarter längs ett av stadens vackraste vattendrag. Afa Fastigheter är stolta över att bidra till att detta historiska område som varit under ständig omvandling nu får komma till sin rätt som en attraktiv del av Vasastan.

Karta Nya Torsgränd

Karta över Nya Torsgränd.

Läs om arkitekten bakom kvarteret

Arkitekt Aleksander Wolodarski sitter på kanten till en fontän

Arkitekt Wolodarski om Nya Torsgränd

Aleksander Wolodarski är en av Sveriges främsta arkitekter, som i början av sin karriär skapade Silverskopan 3. Nu ligger han bakom Nya Torsgrändskvarteret.